Bijsterhuizen 1102G34 | 6546 AS Nijmegen

Telefonisch bereikbaar: maandag tot vrijdag van 9.00 – 17.00 uur

Jaarlijks onderhoud van rolluiken

Wil je lang plezier hebben van je rolluik dan is het noodzakelijk eenmaal per jaar onderhoud uit te voeren d.m.v. een visuele controle en reinigingsbeurt. Met dit handige stappenplan reinig je zelf eenvoudig je rolluiken en voer je ook direct een visuele controle uit.

Zo kun je problemen en hoge kosten in de toekomst voorkomen. Let vooral op beschadigde en versleten onderdelen zoals optrekbanden en inloopstukken. Laat deze direct door ons vervangen voordat er meer schade ontstaat!

Wat heb je nodig?
een zachte spons, micro-vezeldoek, emmer met lauw water voorzien van een niet-agressief reinigingsproduct, teflonspray, borstel, stevige ladder, schroevendraaier en een wax.

 1. Voorbereiding
  Heb je een elektrische rolluik? Haal allereerst de stekker uit het stopcontact om ongelukken te voorkomen. Voor rolluiken op de eerste etage maak je best gebruik van een steiger of een ladder. Zorg ervoor als je gebruik maakt van een ladder de emmer met sopje op een veilige manier aan de ladder kan worden vastgemaakt.
 2. Buitenkant rolluiken schoonmaken
  Laat het pantser helemaal naar beneden zakken tot de lamellen goed gesloten zijn.
  Maak de lamellen schoon door er met een spons en sopje over de lamellen te wrijven. Vermijd agressieve reinigingsproducten. Deze zorgen voor vlekken en oneffenheden op je laklaag. Hardnekkige vuilresten kan je met een zachte borstel wegwrijven. Droog daarna je lamellen af met een micro-vezeldoek.
 3. Binnenkant rolluiken schoonmaken
  Deze stap kun je het beste uitvoeren met twee personen. De een bediend het rolluik en de ander maakt het pantser schoon. Verwijder de voorlijst van de bovenbak. Laat vervolgens het pantser langzaam zakken en maak de lamellen schoon met een spons en sopje. Droog vervolgens goed na met een micro-vezeldoek. Maak vervolgens ook de bovenbak en voorlijst schoon met een micro-vezeldoek voordat je deze weer terug plaatst.
 4. Geleiders schoonmaken
  Maak de geleiders zowel aan de binnen- als buitenzijde schoon met een spons en sopje.
  Droog de geleiders af met een micro-vezeldoek.
 5. Rolluiken voorzien van wax
  Wrijf de geleiders, bovenbak en pantser in met een wax. Doe dat voor je de rolluik terug oprolt na het schoonmaken. Resultaat: een stralende rolluik die voorzien is van een extra beschermlaag tegen stof.

Smeren bewegende delen
Smeer na de schoonmaak de bewegende delen en rubbers van de geleiding met een teflonspray. Een vet smeermiddel is af te raden omdat die juist vuil aantrekt.