Onderhoud tips

Ieder product heeft zijn eigen voorschrift wat betreft de reiniging hiervan. Een aantal handleidingen welke wij van onze leveranciers hebben mogen ontvangen lees je hier onderstaand:


Gordijnen

Reinigingsinstructies, om teleurstellingen te voorkomen, die na een foutieve behandeling kunnen ontstaan, hieronder de richtlijnen met betrekking tot het reinigen van gordijnen, vouwgordijnen en veloursgordijnen.

Reinigingsinstructies gordijnen, in-betweens en vitrages
Om de beste resultaten bij het reinigen van gordijnen, in-betweens en vitrages te bereiken, adviseren wij in de meeste gevallen een chemische behandeling. Over het algemeen behouden bij chemisch reinigen de kleurstoffen goed hun echtheid, wordt de greep van de stof zo weinig mogelijk aangetast en wordt eventuele krimp tot een minimum beperkt. Er zijn echter gordijnen die juist niet chemisch gereinigd mogen worden, dit wordt altijd aangegeven door de behandelingssymbolen op het ingenaaide wasetiket.

Indien de gordijnen, inbetweens of vitrages toch zelf gewassen mogen worden volgens de aanbevolen behandelingssymbolen, dienen de volgende regels in acht te worden genomen:

 • Verwijder eerst de haken uit het gordijn
 • Gebruik ruim sop in teil of bad (niet in sop laten staan)
 • Bij machinewas de trommel maximaal tot 2/3 vullen om grote wrijving van de stof met de wastrommel te voorkomen, wat wrijfvlekken kan veroorzaken. Let op! De meeste huishoudwasmachines hebben een beperkte trommelinhoud!
 • Maximale temperatuur volgens wasinstructies.
 • Niet wringen en boenen.Overgordijn
 • Niet centrifugeren.
 • Nat ophangen.
 • Als volgens de behandelingssymbolen wordt aangegeven dat de vitrage in de wasmachine mag worden gewassen, raden wij aan een waszak (bijvoorbeeld sloop) te gebruiken om schuurplekken te voorkomen.
 • Om verkleuring bij het wassen te voorkomen, raden wij een bont of liever nog een fijnwasmiddel aan, zonder optisch wit of bleekmiddel.
 • Houd er rekening mee dat een eventuele krimp tot 3% acceptabel is.

Klachten op stoffen die niet volgens de behandelingsinstructie zijn gereinigd, kunnen wij niet in behandeling nemen.

Klik hier voor de behandelingssymbolen.

Vouwgordijnen

Voor het reinigen van een vouwgordijn kunnen de reinigingsinstructies van de gordijnen, vitrages en inbetweens worden gehanteerd. Neem de volgende stappen voordat je tot reinigen over gaat:

 1. Maak de optrekkoorden aan de achterzijde van het vouwgordijn los.
 2. Verwijder vervolgens de koorden, haal deze door de oogjes.
 3. Haal de stof van het klittenband los.
 4. Verwijder, indien aanwezig, de baleinen en behandel de stof volgens de reinigingsinstructies.

Veloursgordijnen

Veloursgordijnen mogen niet zelf gereinigd worden; nevelen mag wel. Als veloursgordijnen gekreukeld of geplet zijn, kun je ze nevelen met een plantenspuit en daarna gesloten houden tot ze droog zijn. Wij adviseren voor het openen/sluiten van de gordijnen trekstangetjes te gebruiken om de gordijnen zo lang mogelijk mooi te houden.

PVC vloer
Pvc vloeren

De Belakos pvc-vloeren staan bekend om hun hoogwaardige, duurzame kwaliteit en fraaie uitstraling. Om deze uitstraling te behouden is het raadzaam dat u uw vloer op de juiste wijze behandelt. Voor het beste resultaat adviseert Belakos de producten van Dr. Schutz. Lees hieronder hoé en met wélke middelen u uw Belakos-vloer in topconditie houdt.

Bij dagelijks onderhoud, stofzuig de vloer met een zachte borstelmond. Een andere optie is dweilen met een PU-reiniger. Gebruik in dat geval 50 ml PU-reiniger op 10 l water.

Periodiek onderhoud, sowieso is het advies om uw Belakos-vloer periodiek te dweilen met een PU-reiniger. Gebruik hierbij 50 ml PU-reiniger op 10 l water en bij voorkeur twéé verschillende emmers, waarbij u één emmer gebruikt voor het uitspoelen van het vuile water.

Initieel onderhoud, om uw Belakos-vloer ook op lange termijn mooi te houden reinigt u uw vloer initieel met de Basisreiniger R. Gebruik hierbij 250 ml Basisreiniger R op 10 l water. Let op! U mag de Basisreiniger R niet toepassen bij vloeren waar een Polish of Polymeer is aangebracht. In dat geval kiest u weer de PU Reiniger. Twijfelt u of er sprake is van een Polish of Polymeer, neem dan contact op met Belakos.

Vlekken reinigen, op een vloer wordt geleefd, waardoor vlekken kunnen ontstaan. Deze verwijdert u eenvoudig met
Elatex, Vlekkenspray R of Vlek & Weg. Op de Belakos-vlekkenschijf (hier te downloaden) ziet u precies welke vlekken u met welk middel behandelt. Zorg altijd wél voor een nabehandeling met water!

Krassen behandelen, hebt u een enkele kras in uw pvc-vloer? Behandel deze dan met Scratchfix (kijk voor meer informatie op www.schratchfix.nl). Bij meerdere krassen – en afhankelijk van de krasdiepte – mailt u een afbeelding naar info@dr-schutz.nl. Uw situatie wordt dan individueel beoordeeld inclusief een persoonlijk advies welke mogelijkheden er zijn.

Preventieve polish-bescherming, Indien u hebt gekozen voor een donkere vloer of kras-gevoelige kleuren, is het raadzaam om uw vloer preventief te beschermen tegen kleine krasvorming. U doorloopt hierbij 3 stappen.
 1. Reinig de vloer met Basisreiniger R.
 2. Dweil of zeem de vloer klam/vochtig na met schoon water en laat hem daarna goed drogen.
 3. Behandel de vloer met één laag DS 370 primer en opvolgend met één laag Supermat polish.

Na deze behandeling reinigt u in de toekomst uw vloer uitsluitend met PU reiniger.

Extra toplaag bij rubber wielen, indien u meubelen hebt die voorzien zijn van rubber wielen, dan adviseert Belakos u de toepassing van de PU Anticolor toplaag.

Vloeistofdichte vloer, in sommige gevallen kan het wenselijk zijn om uw vloer vloeistofdicht te maken. Hiervoor kunt u het best Antislip R10 toepassen.


Tapijt

Of het nu dweilen, vegen of stofzuigen is, elke vloer heeft onderhoud nodig. Tapijt regelmatig stofzuigen is belangrijk om stof en vuil uit de vloerbedekking te verwijderen en bovendien komt het garen weer mooi rechtop te staan. Naast dagelijks onderhoud adviseren we het tapijt af en toe een “grote beurt” te geven. De meeste huishoudelijke vlekken zijn met alleen water te verwijderen. Hiervoor geldt de standaard methode die voor de meeste tapijten gebruikt kan worden.

Resistanz tapijt

Het dagelijks en periodiek onderhoud van Resistanz tapijt is gelijk aan het onderhoud van normaal tapijt. Maar het aanpakken van vlekken in Resistanz tapijt kan door de speciale samenstelling van het garen iets anders plaatsvinden.  Bij Resistanz tapijt kunnen vlekken ook verwijderd worden met een mengsel van chloor en water. In sommige gevallen heeft huishoudchloor geen of weinig invloed op de vlek. Dit is meestal het geval bij vettige vlekken. In de vlekkenwijzer staat meer informatie over de handelswijze bij verschillende soorten vlekken.
LET OP: Bij toepassing van chloor op normaal tapijt zal het tapijt onherstelbaar beschadigd raken.

3 vuistregels houden uw tapijt in topconditie:
 • voorkom het inlopen van straatvuil
 • regelmatig intensief stofzuigen
 • verwijder vlekken direct

Daarnaast heeft tapijt af en toe een grote onderhoudsbeurt nodig. Hoe vaak dit nodig is hangt af van het gebruik, meestal voldoet eens in de 2 tot 3 jaar. Laat periodieke reiniging bij voorkeur over aan een expert.